5 Ekim 2009 Pazartesi

Tüp Bebek Nedir

Genel Bilgiler
İnsanoğlu var oluşundan itibaren doğa yapısında bulunan üreme işlevi normal yollar ile bazı çiftlerde gerçekleşememektedir. Bu noktadan sonra klasik yöntemler haricinde teknolojik ve labarotuar uygulamaları devreye girmektedir. Bu tedavi yönteminde erkek ve dişi döl hücrelerinin labartuar koşullarında bir araya

getirilmesi sonucu oluşan embriyoların yeterli gelişimini tamamlaması ile anne karnına yerleştirilmesi sonucunda yapılan işlemdir. Tüp bebek uygulaması ilk başlarda enfeksiyon ve cerrahi operasyonlar sonucunda tüplerinde kalıcı hasar oluşmuş kadınlarda uygulanmaya başlanmıştır. Sonraları ise bu uygulama daha geniş alanlara yayılmış kısırlığa yol açan diğer nedenlerin tedavisinde de kullanılır hale gelmiştir.
Tüp bebek uygulamalarında kadın yumurtalarının uyarılması çeşitli ilaçlarla sağlanır. Bu uygulamanın amacı embriyo oluşturmaya aday çok sayıda yumurta oluşturabilmektir. Dolayısı ile embriyo sayısının fazlalığı ve buna paralel olarakta gebelik şansının daha yüksek hale gelmesini sağlamaktır.

Tüp bebek uygulamasının yanı sıra ilaçsız tüp bebek uygulaması da kullanılmaktadır. Her ne kadar tüp bebek uygulaması gibi yüksek oranda başarı sağlanamasa da hiçbir ilaç kullanılmadan uygulanabildiği için ilaç kullanmakta problemi olan çiftlerde büyük kolaylık sağlamaktadır. İlaçsız tüp bebek uygulaması ilaç kullanmadan anne adayından alınan yumurtaların laboratuar ortamında geliştirilmesi ve erkek spermleri ile birleştirilmesi sonucu yapılır.

Gelişmesi için laboratuar ortamında birleştirilmiş olan yumurtaların embriyo haline gelmesiyle anne rahmine yerleştirilir.

İlaçsız tüp bebek uygulamasının tüp bebek uygulamasından tek farkı ise ilaç kullanılmadan laboratuar ortamında gerçekleştirilmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder