5 Ekim 2009 Pazartesi

mide ağrıları

Mide Ağrıları:

Mide, sol tarafımızda kaburgalarımızın bittiği yerde karın boşluğunda yer alan bir organımızdır. Ağız ve yutaktan sonra gelen sindirim sisteminin 3. Elemanı olan mide bir takım besinleri sindirmek bir takım besinleri ise bağırsakta sindirilmesi için hazırlamakla görevlidir. Neredeyse bütün bir vücut sistemiyle dolaylı veya doğrudan ilişki içerisinde olan mide sık sık ağrıyabilmektedir.


Mide ağrıları, Gastrit, ülser, mide kanseri, sinir stres ve mide iç dengesinin bozulması gibi nedenlerden dolayı olabilmektedir. Bu nedenlerin hangisinden dolayı mide ağrısının olduğunu anlamak için ağrının ne zaman ve ne şekilde ortaya çıktığına bakmak gerekmektedir. Örneğin yemekten hemen sonra meydana gelen mide ağrıları hasta açken meydana gelmiyorsa mide ülserinden şüphelenilebilir. Ya da yemekten hemen sonra gerçekleşen bir yanmayı takip eden mide ağrıları gastritten şüphelenmemiz gerektiğini bize bildirir.

Gastrit(mide iç zarının iltihabı):

Alkol, sigara, düzensiz beslenme, kafein içeriği fazla olan yiyecekler ve gazlı içeceklerden dolayı meydana gelebilir. Sindirim güçlükleri, yemekten hemen sonra meydana gelen yanma ve takip eden ağrılar, bulantı kusma ve nadiren de olsa mide kanamaları belirtileri arasındadır. Gastrite neden olan etkenlerin önlenmesi, iyi ve düzenli beslenme, B vitamini ve demir takviyesi ve yemeklerden sonra dinlenme hastalığın iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Ülser(mide iç zarında yara):

Sosyal ve psikolojik olarak hassas insanlarda, aşırı yorucu işlerde çalışanlarda, alkol, sigara gibi zararlı maddeler kullananlarda, aspirin ve sürekli ağrı kesici kullananlarda sıkça görülür. Yemekten hemen sonra başlayan ani mide ağrıları mide ülserinin ilk işaretleridir. İlaç tedavisiyle birlikte iyi bir diyet bu hastalığın iyileştirilmesi için şarttır. Diğer yandan zararlı alışkanlıklar terk edilmelidir ve yanlış ilaç kullanımının önlenmesi bu hastalığın iyileşmesi için ön şarttır.

Mide kanseri:

Devamlı kilo kaybı, sürekli iştahsızlık, aşırı sindirim güçlükleri gibi belirtiler kanserden şüphelenmeniz için yeterlidir. Diğer kanserle savaş teknikleri bunda da uygulanır.

Mide İç dengesinin bozulması:

Özellikle alışık olmadığımız yemek tarzları ve özellikle yağ çeşitleri mide iç dengesini bozar genelde yanmayla başlayan bir ağrı mideyi kaplar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder