5 Ekim 2009 Pazartesi

Karın rahatsızlıkları

Karın içindeki organların etkinlikleri sürüp gider, ama bağırsakların gurultusu dışında, organların çalışması ayrı ayrı hissedilmez. Organları tek tek hissedemediğimiz için de, bedenin başka bir bölümüyle bağlantılı belirtiler vermedikçe, rahatsızlıkların farkına varamayız. Sözgelimi mide ülserinde ağrı yalnız midede hissedilmez; karnın üst bölgesine ulaşan sinirler nedeniyle, orada da duyulur.


Rahatsızlığın nedenine bağlı olarak karın ağrılarının yeri, türü ve şiddeti farklılık gösterir. Bu özellikler nedeniyle ağrılar, doktorların tanı koymasını sağlayan değerli ipuçları sayılırlar. Ağrılara çoğunlukla bulantı, kusma ve ishal gibi belirtiler de eşlik eder. Karın içi organlarının hastalıkları, omuz ve belge gibi bedenin başka yerine yayılan ağrılardan da tanınabilir.

Karın ağrıları, neredeyle herkesçe bilenin bir rahatsızlıktır. Genellikle fazla yeme, kabızlık gibi nedenlerden kaynaklanır, ama bir hastalığın belirtisi olabileceği de unutulmamalıdır. Bu yüzden ağrı kesicilerle geçiştirilmeye çalışılması yanlıştır.

Yabancısı olmadığınız ya da nedeni belli olan rahatsızlıklarda tıbbi yardım istemeden önce 48 saat bekleyebilirsiniz, ama apansız başlayan şiddetli karın ağrılarından dişinizi sıkıp davranmaya çalışmanız ya da ağrı kesicilere ve müshile başvurmanız doğru olmaz. Birkaç saatten fazla süren şiddetli ağrı, özellikle karın şişmişse ve dokununca daha çok ağrıyorsa, dışkıda kan ya da katran benzeri maddeler varsa, hemen bir doktora gitmeyi gerektirir. Bu çok önemlidir; ciddi bir hastalık belirtisi olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder