5 Ekim 2009 Pazartesi

Göz hastalıkları

Gözün beyaz ve etli kısmında meydana gelen kanlı ve ateşli şişlik ve benzeri şeylerle iltihaplanmalar olur. Toz, duman, aşırı sıcak veya bir darbenin sonucu gözde ağrılar olur.


Göz hastalıkları için faydalı bazı maddeler:

Tuzlu su, sürme gibi göze çekildiği zaman, gözde meydana gelen fazla eti giderir. Habis yaraların yayılmasını da önler. Sürme çekmek, göze faydalı olup, gözün görme gücünü kuvvetlendirir. Göz sinirlerini sağlamlaştırır, gözün sağlığını korur. İçine misk karıştırılarak yapılan sürmeler ise bilhassa yaşlı kimseler ve gözlerinde zayıflık olanlar için en iyi göz ilacıdır.

Altın tozu, göz hastalıkları ile ilgili ilaçların içine katıldığı zaman, gözü parlatır ve görme duyusunu kuvvetlendirir. Göz hastalıklarının bir çoğuna karşı gayet iyi gelir. Bütün organları kuvvetlenilir. Zencefil yenilerek ve göze sürme gibi çekilmek suretiyle kullanılırsa, rutubetten meydana gelen göz kararmasına karşı faydalıdır.

Sabursuyu damlası, beyne ve göz sinirlerinde meydana gelen safralı artıkları temizler. Mantar suyu, İsfahan sürmesi ile karıştırılır ve bununla göze sürme çekilirse, en iyi göz ilacı olur. Göz kapaklarını güçlendirir, görme gücünü kuvvet ve keskinlik yönünden artırır, gözü gelecek hastalıklardan korur, göz nezlesini de giderir.

Akgünlük göz kararmasını giderir. Misk gözün beyazını parlatır ve rutubetini emir, gözdeki ve bütün organlardaki ağrı sızıyı dağıtır.

Farekulağı otunu devamlı koklayan kimsenin gözlerine su inmez. Çivit tohumu ile sürme çekildiği zaman, göze inen suyu çözümler ve göze iyileştirir. Acımarul suyu ile göze sürme çekildiği zaman, gözdeki perdelenmeye karşı faydalıdır.

Kabak kabuğu, sıcak özellikli göz şişliklerine ve yine sıcak özellikli nikris ağrıların karşı faydalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder