5 Ekim 2009 Pazartesi

kadın ve erkekte hormonlar

Erkeklik ve Kadınlık Bezleri;
Hipofiz ön lob salgılarıyla uyarılan üreme bezleri (kadında yumurtalıkları, erkekte erbezleri) cinsel hormonlar salgılarlar. Cinsiyet kromozomları ile birlikte bu hormonlar, erkeklik ve kadınlıktan sorumludur. (cinsleri ayıran beden nitelikleri), erbezleri, testosteron hormonu üretirle. İki yumurtalık hormonu, östrojen ve progesteron, üreme dönemleri iç in gereklidir.
Bedenin çeşitli yerlerine dağılmış iç salgı bezleri birbirinden bağımsız gibi görünürse de, aslında sıkı bir işbirliği ve karşılıklı bağılık içerisindedirler kanalı olmayan bu bezlerin salgıları, kanın öteki öğeleri ile birilikte, bedendeki milyonlarca hücreye besleyici bir ortam sağlarlar.
Onikiparmak bağırsağının yanında yer alan pankreas, hem sindirim enzimleri, hem de hormonlar üreten bir bezdir. Pankreas dokusu, her biri bez çukurları içeren binlerce lobcuktan meydana gelir burada üretilen enzimler, ana pankreas kanalı yoluyla onikiparmak bağırsağına dökülür. İki pankreas hormonu, glukagon ve ensülin, lobları içindeki kılcal damarlar çevresinde gruplar oluşturan langerhans adacıklarında yapılır.

İşte bütün bu yapılar bezler ve hormonlar kadın ve erkeğin ayrı dünyalarını meydana getirir.
İşin ilginci bütün hormonların kadın ve erkekte aynı olmasıdır. Kadınlık veya erkekelik farkını ortaya çıkartan durum ise bu hormonların kadın ve erkekte daha farklı miktarda salgılanmasıdır. Örneğin: testesteron aslında bir erkekelik hormonudur ancak bu hormon kadınlarda da salgılanmakta ve kadın sağlığı üzerinde gerçekten çok etkili olmaktadır.

Eşey hormonları bir bireyde cinsiyeti, cinsel organların (şekil, büyüklük, renk gb) özelliklerini, cinsler arasındaki vücut değişimlerini, davranışları etkileyerek cinsler arasındaki farkları ortaya çıkartan en önemli salgılardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder