5 Ekim 2009 Pazartesi

Akciğer ve Bronş Damarları

Akciğer Damarları

Kalpten gelen akciğer atardamarı iki dala ayrılır. Her dal, bronşu çaprazladıktan sonra akciğerin içine girer. Akciğere girdikten sonra, akciğer atardamarı alt loba kadar ana bronşu izler.

-Sağda, akciğer atardamarı üst lob düzeyinde tepe bronşunu izleyen bir dal verir. Orta lob düzeyinden de üç atardamar doğar.

-Solda, loblara göre net bir atardamar dağılımı yoktur. Atardamarlar tıpkı bronşlar gibi bölünerek lopçuklara kadar giderler. Sonunda hava keselerinin yüzeyinde bir kılcal damar ağı oluştururlar.

Akciğer Toplardamarları

Lob atardamarlarından oluşan kılcal damarlar, akciğer toplardamarlarını oluşturur ve lopçuk çevresi toplardamarları diye adlandırılırlar. Lopçuk çevresi toplardamarları daha sonra birleşir, büyüyerek iki büyük toplardamar oluştururlar. Bunlar sol kulakçık düzeyinde kalbe dökülen akciğer toplardamarlarıdır.

Bronş Damarları

İki bronş atardamarı vardır. Aorttan doğar, ana bronşla birlikte akciğere girerler. Bölünmeleri topçuklara kadar sürer.

Bronş Toplardamarları

Dört bronş toplardamarı vardır. Sağ ve sol arka bronş toplardamarları ve sağ ve sol ön bronş toplardamarlarıdır.

Sinirler

Biri akciğer saplarının önünde, öteki arkasında yer alan akciğer sinir ağlarından gelirler. Ön sinir ağı ve arka sinir ağının büyük bir bölümü, bronş ve damarlara eşlik eder. Arka sinir ağının geri kalan bölümüyse, bronş atardamarlarına eşlik eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder