5 Ekim 2009 Pazartesi

Kangren

Bedendeki bütün dolular, canlı kalabilmeleri için gerekli olan besin ve okjiyeni kan dolaşımından alırlar. Kan akışını azaltan ya da damarı tıkayan her şey kangrene neden olabilir.

Nedenler;

Atardamar hastalıklarının en yaygını damar sertliğidir (arterioskeroz). Genellikle damar çeperinde kolesterol birikmesiyle olur ve daha çok bacak ile kalp atardamarlarını etkiler. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve sigara, damar sertliğini artırır. Bacaklarda kan dolaşımı eksikliğinin ilk belirtilerinden biri, yürürken baldır kaslarında ağrı olması ve bu ağrının dinlenince geçmesidir. Ayaklar soğur ve hastalık ilerlerse, bacaklarda dinlenirken de ağrı olur. En sonunda kan akımı öylesine azalır ki dokular canlı kalamaz. Bu, kangrenin başladığı dönemdir. Kan, parmaklara ulaşmak için daha fazla yol aştığı ve damarlar daha küçük olduğu için, kangren genellikle ayak başparmaklarından başlar.

kangren, kollarda ve bacaklarda yaralanma yada soğukta donma sonucu kan akışının kesilmesiyle de oluşabilir.

Belirtiler ve Tehlikeler;

Bacak atardamarlarında hastalık varsa kangren kendiliğinden ortaya çıkabilir, ama genellikle derideki hafif bir iltihapla ya da hasarla başlar.

kangrenin başlamasıyla deri kızarır ve parlak bir görünüm alır. Bastırıldığı zaman beyazlaşır ve yeniden pembeleşeceğine birkaç saniye beyaz kalır, sonra bölgenin rengi solar; önce koyu kırmızı, sonra mor, daha sonra da siyaha dönüşür.

Bacaklardaki ciddi damar hastalıklarında, önce iltihaplar oluşur. kangren daha sonra ortaya çıkar. Bu durumda kan akışı , dolayısıyla da iltihapla savaşacak akyuvarlar daha azdır.

Tedavi ve korunma;

kangren bir kez oluştuktan sonra, kan akışını canlandırmak ve durum tersine çevirmek olanaksızdır. Ya kangrenli alanın kuruyup düşmesi beklenir (mumyalaşma’diye bilinir) ya da ağrıyı durdurmak ve iltihabın yayılmasını önlemek için ilgili bölüm kesilir.

Sigara içenlerde ciddi atardamar hastalıkları, içmeyenlere oranla daha sık görülür. İlk belirti olan yürürken baldırların ağrıması, sigarının bırakılması için bir işarettir.

İltihaplı olmayan kangrene “kuru kangren” denir, iltihaplı olan kangrene ise “yaş kangren “ adı verilir. Yaş kangrende doku şişer ve bölgede irin olabilir. Ciddi atardamar hastalıkları olan kişiler ayak sağlığı uzmanına başvurmalı, evde pedikür yapmamalıdırlar. Küçük bir kesik kangren yol açabilir. Küçük bir kesik kangrene yol açabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder