5 Ekim 2009 Pazartesi

Kedi tırmığı hastalığı

“Kedi tırmığı hastalığı” olarak adlandırılmasına karşılık, bu hastalığın tek sorumlusu kediler değildir. Hastalığa, bedene bir yara yoluyla giren bir virüsün neden olduğu düşünülmekteydi. Bu ise, bir kedi tırmığı ya da ısırığıyla olabileceği gibi, bir diken ya da kıymığın batması, çiğ et keserken kazayla oluşan bir kesik, hatta böcek sokmasıyla da olabilir. Önemli olan mikrobun bir konaktan ötekine aktarılmasıdır.


Belirtileri;

Yaralanmadan birkaç gün sonra, ufak, kırmızı bir şişlik oluşur. Bu şişlik belli belirsizdir; önemsenmez, hatta farkına varılmadan geçebilir. Bazı ender durumlarda baş verir, biraz irin salgılayarak kabuk bağlar. Bir ya da iki haftada iz bırakmaksızın iyileşir. Ama bu sırada, bölgesel lenf düğümleri büyür ve hassaslaşır.

Kedi tırmığı hastalığının sık görülen yerlerine göre şişen lenf bezleri

Lenf bezleri bedenin her yanında bulunur. Görevleri hastalıkla savaşarak yayılmasını önlemektir. Bunlara “bölgesel lenf bezleri “ denilir, normalde ele gelmezler ama derialtındakiler bir hastalık nedeniyle etkinleştiklerinde kolaylıkla hissedilir.

Kedi tırmığı hastalığında, mikrobun giriş yeri eldeyse, dirseğin hemen üstündeki lenf bezleri; yara önkoldaysa, koltukaltındakiler; yüzdeki yaralardaysa boyun lenf bezleri şişer. Bunlar en sık görülen yerleşimlerdir, ama tırmık göze yakınsa kulağın hemen önündekiler, bacakta ise kasıktaki bezler büyürler.

Söz konusu bezler, sıyrıktan bir iki hafta sonra büyüyüp hassaslaşırlar, hasta birkaç gün kendini çok yorgun hissedebilir, ayrıca hafif bir ateşi olabilir, çocuklarda bu ateş genellikle yüksektir ve çocuğun yatakta kalması gerekir: bazen bezi örten deri kızarır; ender olarak da deriden irin çıkışı olur. Bezler iki ile sekiz haftalık bir s süre boyunca şiş ve hassas kalırlar; sonra normale dönerler.

Tehlikeler;

Bazıları ciddi olan çoğu hastalık, lenf bezlerinin büyüyüp hassaslaşmasına neden olur. Bu nedenle, doğru tanıya varmak önemlidir. Şiş bir lenf bezine (halk arasında “beze “ de denir) rastlandığında hemen bir doktora görünmek gerekir.

Bazen; başka hastalıkların söz konusu olup olmadığının anlaşılması için kan tahlili gerekir. Ancak ne yazık ki, kedi tırmığı hastalığı için çabuk sonuç veren belirli bir tahlil yoktur. Bu nedenle doktorun tanı koyması uzun süre alabilir.

Tedavisi;

Kedi tırmığı hastalığının tedavisinde en önemli nokta sabırdır. Hastalık kendiliğinden geçer, ama bazı doktorlar oluşabilecek irine engel olması umuduyla antibiyotik verebilirler. Eğer ateşli dönem hastayı yoruyorsa, dinlenmesi gerekir; bunun dışında, okul ya da işten geri alınmayı gerektirecek bir neden yoktur. Çoğunlukla yaralı bölge izbırakmadan düzelir, ama bazen çok hafif bir iz kalabilir. Lenf bezleriyle kalcı hasar görmeksizin normal büyüklüklerine dönerler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder