5 Ekim 2009 Pazartesi

Ani yüz kızarması

Ani Yüz Kızarması Nedir?

Kişinin kendi kontrolünde olmayan sempatik sinir sisteminin bir bozukluğudur.

Ani Yüz Kızarması Belirtileri: En önemli belirtisi yüzün aniden kızarmasıdır. Yüzdeki kızarıklık boyun kızarıklığı, baş ve kulak kızarıklığı şeklinde yayılabilir.

Ani Yüz Kızarması Nedenleri: Temelde sinir sistemindeki bir bozukluktan kaynaklanan ani yüz kızarıklığı, durduk yerde ortaya çıkabileceği gibi genellikle, sosyal ortamlarda kendini gösterir. Bu nedenle, nedeninin daha çok psikolojik faktörlere dayandığını söyleyebiliriz. Zaten çoğu durumda, hastada sosyal fobi görülmektedir. Sosyal fobi, ani yüz kızarıklığına neden olabilmekte, yüz kızarıklığı da sosyal fobiyi tetiklemektedir.

Ani Yüz Kızarması Tedavisi: Tedavi için öncelikle yüz kızarmasının nedenleri tesbit edilmelidir. Varsa, sosyal fobiyi yenmek, ani yüz kızarıklığının tedavisinde önemlidir. Kişi sosyal ortamlarda kendini rahat hissettiğinde yüz kızarması da azalacaktır. Ayrıca, ameliyat ve klips tedavisi de uygulanmaktadır. Yüzdeki kızarıklığa neden olan sinirlerin ameliyatla yakılması çeşitli yan etkilere neden olabildiği ve geri dönüşü de olmadığı için ameliyat önerilmez. Klips yöntemi ise sinirleri baskı altına alarak kızarıklığın önüne geçmeye çalışır.

Aslında ameliyat ve klips tedavileri, yüz kızarıklığına neden olan unsurlara yönelik değil sonuca yöneliktir. Bu nedenle, bu tedavilerden önce varsa sosyal fobiyi yenmek daha önemlidir. Bu hastalığa yakalananların en önemli sorunlarından birisi de sadece kendilerinde böyle bir şikayetin olduğunu düşünmeleridir. Oysa ki, pek çok kişi bu durumla karşı karşıyadır. Bunu bilmek, kişiyi biraz olsun rahatlatmaya yardımcı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder