15 Eylül 2009 Salı

akyuvar hastalıkları(eritemli sistemik lupus)

Eritemli sistemik lupus;
Beden içerisindeki alyuvarların düşman(mikrop hücreler) yanında vücut hücreleriyle de savaşması anlamına gelmektedir. Aslında vücut hücrelerinden olan alyuvarlar kan içerisinde dolaşır ve gerektiğinde hücreler arası dokulara yayılarak burada bulunan yabancı unsurları yok eder. Eritemli sistemik lupus hastalığında bu mekanizması kısmen yada tamamen bozulmuş bir akyuvar gurubuyla karşı karşıya kalırız ve Bu hastalık çok olağandışı bir tabloyla seyreder. Bendenin aşağı yukarı bütün organlarını ve sistemlerini etkileyebilir ve etkilediği sisteme ilişkin birçok belirtiye yol açabilir.
Belirtiler zaman zaman gelip geçer. Hastalık dönemlerini birkaç yıl süren ara dönemler izleyebilir. Eritemli sistemik lupus, eskiden ciddi bir hastalık sayılmasına karşılık, günümüzde, önemini yitirmiştir. Diskoit lupus da olduğu gibi, kadınlarda erkeklerden çok daha sık görülür. Bir erkeğe karşılık yaklaşık dokuz kadın hastalığa tutulur. Zenciler arasında daha sık görülmektedir.


Eritemli sistemik lupus nedenleri
Temelde, iki hastalığın nedeni de bilinmemektedir. Kesin olarak söylenebilecek tek nokta, bu hastalığın oluşumunda, bedenin yabancı maddelere karşı bağışıklık ya da savunma sistemindeki bozukluğun rol oynadığıdır.
Bağışıklık sitemi, bakteri gizi zararlı saldırganlara karış, onları yakalayıp etkisiz hale getirmek için antikorlar oluşturarak çalışır. Eritemli sistemik lupus hastalarında, bağışıklık sistemi yalnız dış etkenlere karşı değil, bedenin kendisine karşı da savaşan “oto antikor”lar yapar. Ama bu mekanizmalar da nedenleri açıklamada yeterli olmamaktadır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder